YENİ

GASTRONOMİDE FONKSİYONEL GIDALAR (Temel Kavramlar ve Reçeteler)
Kategori
Stok Kodu
TCUN4A4JPG
Yazar
Dr. Vildan Tüysüz, Doç. Dr. Gülçin Özbay
Yayın Yılı
2025
Baskı No
1.
Boyut
16 x 24
Sayfa Sayısı
256
Kâğıt Türü
2. Hamur
Barkod
9786255532428
Örnek
Gönderilmez
Fiyat
300,00 TL + KDV
%15
300,00 TL
255,00 TL
Fonksiyonel gıdalar beslenme gereksiniminin yanı sıra sağlığı korumada ve daha iyi duruma getirmede, hastalıkları iyileştirmede etkisi bulunan farmakolojik olarak aktif bileşenlere sahip gıdalardır. Kanser, obezite, kalp damar rahatsızlıklarını önlemekte, bağışıklığı güçlendirmekte, zihinsel ve fiziksel performansı artırmaktadır. İşlevlerine, kimyasal yapılarına ve kaynağına göre sınıflandırılan fonksiyonel gıdalar 1990’lı yıllarda kavramsallaştırılmış olsa da son dönemde gastronomi trendleri kapsamında değerlendirilmektedir. Özellikle pandemi sonrası sağlıklı olmanın öneminin farkına varan, uzun ömür ve fit görünüş beklentisinde olan ve tüketim alışkanlıklarını değiştiren tüketici sayısındaki artış işletmeleri de talep karşısında harekete geçirmiştir ve fonksiyonel gıda pazarı her geçen gün gelişmektedir. Yiyecek içecek işletmesi menü kalemlerine ilişkin reçetelerde fonksiyonel gıdalar yer almakta ve şefler kendilerini bu yönde geliştirmektedir. Bu kitabın yazılma amacı da gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitim alarak gıdaların gücünden faydalanıp insanların hayatına dokunmak isteyenlere ve konuya ilgi duyanlara özet niteliğinde bir eser sunmaktır. Fonksiyonel gıdalara ilişkin diğer eserlerin tıbbi bir dilde yazılması nedeniyle bu çalışmada daha sade bir anlatım benimsenmiştir. Ancak fonksiyonel gıdalarla ilişkilendirilen sağlık temelli terimlerin tamamen çıkarılmasının mümkün olmaması nedeniyle kitabın son bölümünde bu terimlerin bulunduğu sözlük yer almaktadır.